Στο καλύτερο θα υπάρχει πάντα και κάτι ακόμα πιο καλό
"Δεν κοίταζα το ρολόι όταν έκανα την δουλειά μου"
Τα νέα της πόλης: Ο Ηλίας Κοσμόπουλος μίλησε στο patrasevents.gr για το ξεκίνημά του στα δεκατέσσερά του χρόνια στον χώρο της κομμωτικής στην Πάτρα και για ένα όνειρο που τελικά γίνεται πραγματικότητα: Τα εγκαίνια του μαγαζιού του το ερχόμενο Πάσχα (στην οδό Ανθείας και Ευβοίας 152), με την επωνυμία Shifu. Ποιά, όμως, είναι τα μυστικά της επιτυχίας ενός νέου επαγγελματία;
Τους περίμενα με ανυπομονησία για να πιούμε τον καφέ μας κάνοντας μια φιλική κουβέντα στο σπίτι μου. Μόλις ήρθαν, γνώρισα δύο νέα παιδιά, τον Ηλία, 22 ετών και τον φίλο του τον Αλέξανδρο, 24 χρόνων. Μπήκαν με χαμόγελο, κέρασαν τον καφέ και ξεκινήσαμε μια συζήτηση για τα επαγγελματικά βήματα του Ηλία. Είναι κομμωτής και το όνομα, μα κυρίως η δουλειά του, βρίσκεται πίσω από την επωνυμία Shifu. Τί θα πει, όμως, αυτό;
Αυτό που έμαθα από αυτήν την συνομιλία ήταν πως, για να εδραιωθεί κανείς σε έναν χώρο όπως αυτός της κομμωτικής, είναι απαραίτητο να είναι ανοιχτός σε γνωριμίες και συζητήσεις, να αγαπάει ό,τι κάνει, να οραματίζεται τα επόμενα βήματά του και να μην διστάζει να διαθέτει χρόνο για τους πελάτες του, οι οποίοι είναι άνθρωποι που τον γνωρίζουν και ταυτόχρονα τον εμπιστεύονται.
Ενώ συμφωνήσαμε πως "'ολα τελικά είναι καλό marketing" (το οποίο, με την σειρά του, έχει και μια περισσότερο ανθρώπινη επικοινωνιακή διάσταση ταπεινότητας και αυτογνωσίας αλλά και καλή σχέση με τα νέα δεδομένα τη γενιάς σου και του χώρου στον οποίο εργάζεσαι), κάναμε μια κουβέντα για την πορεία του στο επάγγελμα που ήθελε να κάνει από πολύ νεαρή ηλικία, έχοντας γύρω του πρότυπα όπως η μητέρα του που ασχολείται με την δουλειά αυτή, όπως οι δάσκαλοι και οι δασκάλες του, όπως οι συνεργάτες και οι πελάτες του.
Ο Ηλίας, φάνηκε πως δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο. Ούτε τους παλιούς πελάτες που ήταν δίπλα του από το ξεκίνημά του στα 14 μόλις χρόνια του και παραμένουν συνεπείς στα ραντεβού τους, ούτε τους νέους, για τους οποίους ξεκλέβει λίγο ακόμα χρόνο από το ήδη γεμάτο του πρόγραμμα. Μας απέδειξε ότι, αν αυτό που κάνεις το κάνεις με μεράκι, δουλειά υπάρχει και ανταπόκριση από τον κόσμο.
Στα χρόνια της Τεχνολογίας, όπως είπε, είναι σημαντικό να δουλεύει κανείς και πάνω στο κομμάτι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είτε αυτά είναι ψηφιακά (όπως το Instagram για παράδειγμα, στο οποίο διαχειρίζεται επαγγελματική σελίδα με πολλά views που "απλά προέκυψαν") είτε πρόκειται για γνωριμίες και καλές σχέσεις σε κατ' ιδίαν συναντήσεις.
Του αρέσει να εξελίσσεται, μελετώντας κάθε επόμενο βήμα του πολύ προσεκτικά, όπως και να είναι αυτοδίδακτος αλλά και να μαθαίνει με κάθε ευκαιρία από κάθε νέα γνωριμία που κάνει. Είναι δεκτικός στο να βοηθάει και άλλους ανθρώπους να ορθοποδήσουν, όπως ακούει και όσα έχουν οι άλλοι να του δείξουν προκειμένου να ακολουθεί τους στόχους του, αλλά και - γιατί όχι; - να τους υπερβαίνει.
Γεια σου Ηλία! Πώς ξεκίνησες την πορεία σου στον χώρο της κομμωτικής;
Γεια σου Σταματία. Ξεκίνησα παρατηρώντας την μητέρα μου που έκανε παλιότερα την ίδια δουλειά. Είχα από παιδί το όνειρο να ασχοληθώ με την κομμωτική, μου άρεσε και το ήθελα. Έτσι, με την υποστήριξη των γονέων μου και με υπομονή και αντοχή στις προκλήσεις, μα κυρίως με δουλειά, άρχισα να δουλεύω στον χώρο από δεκατεσσάρων ετών. Τώρα είμαι είκοσι δύο και πρόκειται να ανοίξω το δικό μου μαγαζί (ένας στόχος που ήταν στην κορυφή των επιθυμιών μου), έχοντας, όμως, ήδη κάνει τις γνωριμίες και τις επαγγελματικές επικοινωνίες που μου παρέχουν στήριξη, εργασία (φουλ πρόγραμμα, με δωδεκάωρα) και επαγγελματική εξέλιξη.
Σπούδασα σε Σχολή Κομμωτικής στην Πάτρα (στην Κάτια Ζεντέλη) και, επιπρόσθετα, παρακολούθησα αντικείμενα σε σχέση με την δουλειά μου από νωρίς. Είχαν ενδιαφέρον δύο θέματα: Η τάση μου να επιθυμώ να επικεντρώνομαι στο πρακτικό κομμάτι της δουλειάς μου και η εμπειρία μου με τους σταθερούς και τους νεότερους πελάτες που στηρίζουν την εργασία μου.
Μπορείς να μας περιγράψεις μια μέρα στην δουλειά;
Ξεκινάω την ημέρα μου με διάθεση να κάνω αυτό που μου αρέσει και έχω εξασκήσει. Δεν δουλεύω κοιτάζοντας το ρολόι μου για το σχόλασμα, ούτε βάζω στην πρώτη θέση το τι θα μου δώσουν οι πελάτες. Σίγουρα τα κέρδη είναι σημαντικά καθώς αποτελούν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αλλά ακόμα πιο σημαντικό από αυτά είναι η επικοινωνία με τους ανθρώπους που σταθερά έρχονται σε μένα.
Σού έχει συμβεί ποτέ κάτι παράξενο; Όπως για παράδειγμα να σου ζητήσει κανείς ένα κούρεμα εξτρίμ;
Ε, μια φορά κάποιος με ήδη κοντοκουρεμένα μαλλιά μου είχε ζητήσει... φράντζα!
Αρκετά ενδιαφέρον! Και για πες, ποιά είναι τα πρότυπά σου;
Οι άνθρωποι που δεν τα παρατάνε. Που ξεκινούν κάτι και δεν το αφήνουν με τις αρχικές δυσκολίες. Που αγαπούν τόσο ό,τι κάνουν, ώστε να ανταπεξέρχονται στις προκλήσεις και συνεχίζουν γνωρίζοντας καλά πως η κάθε μέρα είναι μια νέα ευκαιρία για να μαθαίνουμε κάτι καινούριο σε σχέση με όσα μας ενδιαφέρουν. Και αυτό, το γνήσιο ενδιαφέρον, είναι που μας παρακινεί να συνεχίζουμε. Νιώθω ευγνωμοσύνη και για την συμβολή της οικογένειάς μου, και ειδικά του πατέρα μου που με βοήθησαν στα πρώτα βήματά μου. Ας μην ξεχνάμε πως ήμουν παιδί όταν άρχισα να μαθαίνω για το συγκεκριμένο επάγγελμα που πλέον σκοπεύω να εξελίξω εγκαινιάζοντας την επιχείρησή μου.
Ποιά είναι η σχέση σου με τους πελάτες σου;
Πολύ καλή, σε σημείο ορισμένες φορές να νιώθω έντονα την θετική τους διάθεση. Βγάζουμε μαζί φωτογραφίες, συζητάμε, μου έχουν ζητήσει ακόμα και ραντεβού σε ώρες χαλάρωσης.
Σχόλιο Αλέξανδρου: Ήμασταν για καφέ και ήρθαν να του ζητήσουν συνάντηση για κούρεμα.
Ηλίας: Είχα λείψει για δύο μήνες στο εξωτερικό (στην Αμερική, για να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο για την δουλειά μου) και οι πελάτες μου εδώ με περίμεναν για να γυρίσω, στέλνοντάς μου θετική προσήλωση.
Χρησιμοποιείς τα social media;
Φυσικά. Είναι πολύ σημαντικό στην εποχή μας να έχουμε καλή σχέση με την Τεχνολογία και το διαδίκτυο. Στο instagram μόνος μου ανεβάζω στιγμιότυπα από την εργασία μου και τα πράγματα απλώς κυλάνε από μόνα τους. Ο κόσμος έχει θετική ανταπόκριση στον επαγγελματικό μου λογαριασμό που φέρει το brand name με τίτλο την ονομασία της επιχείρησης που ανοίγω, δηλαδή Shifu. Για τον κόσμο δεν είμαι ο Ηλίας, αλλά το Shifu, παρότι γνωρίζουν και εμένα τον ίδιο, μα κυρίως, την δουλειά μου.
Θεωρείς ότι τα views παίζουν ρόλο στο να εδραιωθεί μια νέα επιχείρηση σε μια πόλη όπως η Πάτρα;
Σίγουρα, καθώς μέσω αυτών φαίνεται η ανταπόκριση των ανθρώπων στην εργασία κάθε επιχειρηματία, ωστόσο, μπορώ να σου πω ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία και οι συναντήσεις από κοντά. Συνηθίζω να δουλεύω ανεξάρτητα και με επαγγελματισμό και οι πελάτες απλά έρχονται στα τακτικά ραντεβού μας. Παίζει ρόλο και η τάση της σύγχρονης εποχής οι άνθρωποι να κανονίζουν κούρεμα κάθε μήνα ή και κάθε δεκαπενθήμερο.
Θέλεις να μείνεις στην Πάτρα;
Ναι. Παρά το γεγονός πως ταξίδεψα στην Αμερική και στην Αγγλία για λόγους επιμόρφωσης, είδα πως οι συνθήκες για έναν επαγγελματία στον χώρο μου είναι αρκετά προσοδοφόρες στην πόλη μας και σχεδίαζα εδώ και καιρό να ανοίξω εδώ αυτό το μαγαζί. Ήταν ένας στόχος που με δουλειά, μεράκι και επικοινωνία άρχισε να πραγματοποιείται, Με αποτέλεσμα τώρα να κάνω τις ετοιμασίες για το μαγαζί. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα τα πούμε ξανά στα εγκαίνια, λίγο μετά από την Μεγάλη Εβδομάδα.
Μίλησέ μου για τα επόμενά σου βήματα.
Θα μου άρεσε να μην μείνω σταθερά σε μία θέση, για παράδειγμα να ανοίξω ένα κατάστημα και στην Μύκονο, που έχω γνωριμίες. Με ενδιαφέρουν οι καλές συνεργασίες και δεν μου αρέσει να υπάρχει ανταγωνισμός με τους άλλους επαγγελματίες, που στην ουσία είμαστε συνεργάτες και μπορούμε να δείχνουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο για το αντικείμενό μας. Θα μπορούσαμε επίσης να ακολουθούσαμε το παράδειγμα ανθρώπων που ίδρυσαν σε άλλες πόλεις (όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη) ένα Κοινωνικό Κουρείο - Κομμωτήριο, για όσους ανθρώπους το χρειάζονται. Τέλος, θέλω να εργάζομαι αυτόνομα, ορίζοντας ο ίδιος την ταυτότητα του μαγαζιού μου. Με άτομα που δουλεύουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με τα αντίστοιχα οφέλη για την επιχείρηση αλλά και για εκείνους.
Ποιό είναι, τελικά, το μυστικό της επιτυχίας;
Το να είσαι αυτό που λέμε "καλό παιδί", να μην περιμένεις ανταλλάγματα, μόνο καλές σχέσεις και κέρδος κατόπιν εργασίας και προσήλωσης, τόσο στις ανάγκες του χώρου, όσο και των πελατών. Να επιμορφώνεσαι διαρκώς και να μαθαίνεις ακόμα και από τα μικρά καθημερινά συμβάντα. Πολλές φορές, ειδικά από αυτά.
Υπάρχουν προκλήσεις;
Σίγουρα. Αρχικά, υπάρχει ανταγωνισμός, ενώ κατά την γνώμη μου δεν θα έπρεπε, καθώς είμαστε συνεργάτες και οι συνεργάτες δείχνουν αλληλεγγύη (είναι κάτι που ελπίζω και θέλω να προσπαθήσουμε μια μέρα να καταφέρουμε). Στην συνέχεια, δεν είναι εύκολο να σε εμπιστεύονται όταν ξεκινάς όντας μαθητευόμενος μόλις δεκατεσσάρων χρόνων. Αλλά με την κατάλληλη υποστήριξη και υπομονή όλα γίνονται.
Τι θα έλεγες σε έναν νέο άνθρωπο και επαγγελματία, όπως εσύ;
Να έχει υπομονή και να αγωνίζεται για τους στόχους του. Να μην απογοητεύεται με τις αρχικές προκλήσεις, είναι κάθε αγώνας και δύσκολος, αλλά όλα γίνονται αν αγαπάς ό,τι κάνεις. Να παρατηρούν τί γίνεται γύρω τους (αν είναι κομμωτές είναι σημαντικό να βλέπουν πως πάνε τα πράγματα σε αντίστοιχους χώρους).
Τι έμαθες μέχρι τώρα από τις εμπειρίες σου στο επαγγελματικό κομμάτι;
Πως θα στερηθείς ξεκινώντας δουλειά νωρίς, αλλά θα ωριμάσεις και θα δεις τη ζωή και το ίδιο το χρήμα (το αποτέλεσμα των κόπων σου) με άλλο μάτι. Καλώς ή κακώς είναι σημαντικό στις μέρες μας, για αυτό το σέβομαι και το αξιοποιώ με νέους τρόπους. Μπαίνοντας από μικρός σε υποχρεώσεις έμαθα πως όταν αρχίζεις κάτι, το τελειώνεις και δεν απογοητεύεσαι εύκολα. Δεν λες "απέτυχα" στα μισά, γιατί παντού έχει δυσκολίες. Το ερώτημα είναι: Θα τις δεις ως προκλήσεις ή θα τα παρατήσεις αμέσως;
Με καλή θέληση όλα γίνονται. Σας περιμένω στα εγκαίνια του μαγαζιού. Θα βρείτε σχετική ανακοίνωση στον λογαριασμό μου στο instagram: https://www.instagram.com/barber_shifu/
Αφού μου έδωσε τα στοιχεία του για το μεγάλο event, κανονίσαμε να συναντηθούμε ξανά, αυτή τη φορά πίσω από τα μικρόφωνα, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών (upfm.upatras.gr) την Τρίτη στις 28 Μαρτίου για μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης με παρεΐστικη διάθεση.
Από ότι κατάλαβα από αυτήν την ενδιαφέρουσα αρχική συνάντηση, ο Ηλίας βλέπει τις δυσκολίες ως προκλήσεις και τα θετικά ως εναύσματα για περεταίρω εξέλιξη, επαγγελματικά και κοινωνικά.
Η Πάτρα είναι για εκείνον η πόλη που θα φιλοξενήσει τον καρπό των κόπων του, τον μεγάλο του στόχο, το όνειρό του.
Σταματία Καλλιβωκά
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου